Klantverhaal van Anuschka Franken

“Ik vind het heel belangrijk dat er juist op deze manier een keer aandacht voor MS is”

In september 2011 kreeg ik de diagnose MS. Ik heb sindsdien een aantal schubs* gehad waarvan de laatste heel ingrijpend was. De restschade daarvan is in mijn linkerbeen, dat hapert soms, en af en toe loop ik met een kruk. Ik reageerde een aantal keer heel slecht op prednisolonkuur**. Die werd mij daarna afgeraden door neuroloog en cardioloog.Omdat ik borstvoeding gaf en later ook nog een keer zwanger werd wilde ik niet aan de reguliere medicatie die er voor MS is beginnen. Ik ben toen opzoek gegaan naar een alternatief en vond dat onder meer bij Wim Hof (the Iceman).

Ik ben zijn methode iedere dag gaan toepassen en dat heeft mij enorm geholpen. Mijn laatste schub was aan mijn gehele linkerkant en dus ook in mijn linkerarm. Ik ben violiste dus dat was een groot probleem. Ik had geen gevoel in mijn linkerarm en hand, ik speelde op zicht. Maar als professioneel musicus kon ik dat natuurlijk niet zo blijven oplossen. Toen kreeg ik tijdens het koud douchen dat bij de Wim Hof methode hoort weer gevoel terug in mijn vingers. De neuroloog ging ervan uit dat mijn hand zich niet meer zou herstellen. Wel dus! Ik besteed iedere dag ongeveer 10 minuten aan de Wim Hof ademhaling en koud douchen. Het is voor mij als een medicijn en daarom makkelijk vol te houden. De reward is er meteen!

Bij de Wim Hof methode ga je uit je comfortzone. Dat gebeurt bij de fit20 training ook. Na de fit20 training voel ik dat mijn hele lichaam weer bij elkaar gebracht is. Na afloop denk ik dan ‘we horen weer bij elkaar’. Dat maakt me heel erg sterk.

MS is heel grillig. Je kan er geen peil op trekken. Wat voor mij daarom zo goed werkt is dat Donny, mijn fit20 trainer, heel goed op mij let. Hij houdt alles bij, bv. of ik wat meer last heb van mijn been, en hij houdt dat dan bij de volgende training goed in de gaten. Hij weet precies welke oefening ik wel of niet moet doen, en hoe zwaar. Ik kan dat allemaal aan hem overlaten. Dat voelt heel veilig! Veiligheid gaat voor alles, maar daarbinnen is het wel belangrijk om je grenzen op te zoeken, althans voor mij. Donny weet heel goed wanneer dat goed is. Soms zegt hij, nu even niet zo zwaar. Dan luister ik. Ik ben natuurlijk kritisch, dat moet ik wel zijn, maar fit20 voelt als een heel betrouwbaar geheel, het klopt gewoon.

Laatst had ik na de training 2 dagen spierpijn. Lekkere spierpijn. Dat was tot nu toe zelden voorgekomen. Maar het geeft mij zo’n kick dat ook mijn lijf zich herstelt! Ik merk het effect van fit20 mentaal maar ook dagelijks op de fiets.

Ik zit veel rechter op en het middenstuk van mijn lijf is heel compact geworden. fit20 sterkt mij enorm. En waar kom je dit soort fysieke uitdaging nog tegen? Je tilt bij de Lidl je boodschappen niet tot spierfalen! We leven in een gemakswereld en dat is niet goed voor ons. fit20 haalt je daar uit. Op een veilige en betrouwbare manier.

Ik vind de Changed by Charity actie ook geweldig! Heel belangrijk dat er juist ook een keer op deze manier aandacht voor MS is, niet over een nieuw medicijn, maar iets positiefs. Iets natuurlijks en wat iedereen zonder risico’s kan proberen. Daar gaat te weinig aandacht naar toe. Ik noemde aan mijn bedrijfsarts dat ik fit20 doe. Zij zei toen dat zij een kennismakingstraining had willen doen maar toen griep kreeg. Nu gaat zij het alsnog doen.

Anuschka Franken (45 jaar) traint bij fit20 Amsterdam Nieuw West

*Een schub of relapse is een acute verslechtering van MS klachten.
**Een prednisolonkuur wordt gegeven via een infuus als stootkuur tijdens of na een schub. Meestal gedurende 3 of 5 dagen.

Help mee en #sluitaanvoorMS!